Despre Proiect

Turismul reprezinta un sector cu potential ridicat pentru dezvoltarea orasului Drobeta Turnu Severin. Motivul din spatele acestei afirmatii este existenta multor atractii turistice cu valente istorice deosebite, ca in cazul nostru Castelul de Apa. Castelul de apa a fost construit in 1910, cand, la acea vreme, a alimentat orasul Drobeta Turnu Severin cu apa. Turnul a fost inaugurat in 1914 si pana in 1980 a alimentat orasul cu apa de la Dunare atunci cand bazinele au fost golite, iar cladirea turnului a fost folosita pentru birourile si atelierele companiei care a gestionat aprovizionarea cu apa la acel moment.

Castelul de apa este amplasat in centrul municipalitatii si este un monument ce apartine patrimoniului cultural, astfel incat fiecare cetatean al comunitatii romanesti beneficiaza de reabilitarea acestuia. Turistii care vin in oras pot fi atrasi deoarece Castelul Apelor este un simbol pentru Drobeta Turnu Severin si da identitate municipiului, considerandu-i toporul principal al locului. Cea mai inalta cladire din Drobeta Turnu Severin, poate oferi turistilor o panorama a intregii zone si este deschisa in zilele noastre pentru spatii de expozitii, muzee si zone de recreere, care include o cafenea si un punct de atractie. Datorita importantei sale in comunitate, locatie centrala si caracteristici arhitecturale deosebite, comunitatea locala a adoptat turnul de apa drept cel mai important simbol al orasului. Dupa un secol de viata, printr-un proiect finantat de Uniunea Europeana, Castelul de Apa a renascut din cenusa si comunitatea locala a primit noi sarcini care au ajutat orasul sa promoveze turismul prin Info-Center la nivel european. In plus, incepand cu anul 2012, Castelul de apa stinge setea pentru cultura locuitorilor prin adaptarea, modernizarea si transformarea spatiilor tehnologice in spatii culturale. Astazi insa, cand distributia apei este oferita capacitatilor cerute de un alt sistem, castelul de apa poate obtine o noua caracteristica: un turn Eiffel sui generis al orasului.

“Modernizarea si conservarea Castelului de Apa” a fost un proiect implementat in parteneriat de catre Primaria Drobeta Turnu Severin (Romania) si Primaria Negotin (Republica Serbia), finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia. Perioada de implementare a fost de 15.12.2010-15.06.2012, iar valoarea proiectului a fost de 955.681 euro, inclusiv TVA.

Prin acest proiect am reabilitat cladirea Castelului de apa si am imbunatatit calitatea vietii pentru comunitatile din zona de frontiera. Restaurarea patrimoniului cultural, crearea si modernizarea castelului au avut drept obiectiv cresterea numarului de turisti.